Dom w Tailandii

Wizy

UWAGA: Poniżej przedstawione informacje są aktualne w dniu umieszczenia ich na naszej stronie i mogą ulegać zmianom.

Polecamy osobiste skontaktowanie się z placówką dyplomatyczną Tajlandii:

Ambasada Królestwa Tajlandii
ul. Willowa 7
00 - 790 Warszawa,
Tel: +48 (22) 8492655, 8496414, 8491406, 8494730;
Fax: +48 (22) 8492630

Wydział Konsularny
Tel: +48 (22) 8492655
Fax: +48 (22) 8492630
E-mail: thaiwars@ambasada.tajlandia.ids.pl

Godziny składania dokumentów wizowych:
poniedziałek - piątek 9:00 - 11:30

Godziny odbierania dokumentów wizowych:
poniedziałek - piątek 14:00 - 16:00,

Obywatel Polski, przy przekraczaniu granicy Tajlandii ma obowiązek posiadania wizy.
Przy krótszym pobycie, do 15 dni, można uzyskać wizę przy przylocie na lotnisku w Bangkoku.

Przy dłuższym pobycie wymagana jest 60 dniowa wiza turystyczna, którą należy załatwić w Ambasadzie Tajlandii w Warszawie. Jest tez możliwość uzyskania 90 dniowej wizy pobytowej (non imigrant), jednak w tym przypadku wymagane są dodatkowe dokumenty.

Rodzaje wiz:

1. Wiza „on arrival”
Na lotnisku w Bangkoku można otrzymać 15-dniową wizę (ok. 30 USD), którą można następnie przedłużyć w Biurze Imigracyjnym, odpłatnie. Na lądowych przejściach granicznych taką wizę można dostać jedynie przybywając z Laosu.

2. Turystyczna
Dokumenty składane są w Ambasadzie Tajlandii.
* koszt wizy: 100 PLN,
* dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę to: wypełniony wniosek wizowy, 1 fotografia paszportowa oraz paszport ważny minimum 6 miesięcy,
* wiza jest ważna przez 3 miesiące, w tym na terytorium Tajlandii można być maksymalnie 60 dni,
* czas oczekiwania na wizę: około 2 dni.

3. Biznesowa (non imigrant)
* koszt wizy: 200 PLN,
* dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę: 1 wypełniony wniosek wizowy, 1 fotografia paszportowa oraz paszport ważny minimum 6 miesięcy, zaświadczenie o „biznesie” w Tajlandii,
* czas na jaki wiza jest wydawana: 90 dni,
* czas oczekiwania na wizę: 2 dni.
 
4. ”O-A” Long Stay Non Immigrant Visa
Wiza dla osób powyżej 50 roku życia, które mają zamiar przebywać na terytorium Królestwa Tajlandii przez okres nie przekraczający jednego roku, bez prawa podejmowania pracy.

Warunki otrzymania wizy „O-A”:
*  ukończone 50 lat w dniu składania wniosku
*  zaświadczenie o niekaralności
* złożenie wniosku o wizę w kraju którego aplikant jest obywatelem
* zaświadczenie lekarskie które stwierdza że aplikant nie jest chory na trąd, gruźlicę, elephantisis, syfilis oraz nie jest uzależniony od narkotyków.
* paszport ważny przez minimum 18 miesięcy od daty złożenia wniosku
* zaświadczenie o posiadania środków na koncie bankowym w wysokości nie mniejszej niż równowartość 800 000 Baht lub zaświadczenie o miesięcznych dochodach nie mniejszych niż równowartość 65 000 Baht.

Koszt wizy „O-A” z jednorazowym wjazdem do Tajlandii wynosi 2 000 Baht, a z wielokrotnym prawem przekroczenia granicy 5 000 Baht.
Więcej informacji dostępne jest na stronie http://www.mfa.go.th/web/2637.php

Kierowcom polecamy międzynarodowe prawo jazdy.
« powrót Kupujemy dom...
Projekt i realizacja: Arena Internet & LansNet